strejk

Charlotte Wanstadius, lärare och skyddsombud för LR på skolan. Obs bilden på barnen har inget med strejken på skolan att göra.

Strejk

Elever strejkade efter alla lärarbyten

Eleverna på Bjärnums skola tröttande på situationen med sjukskrivna lärare och den senaste tidens lärarbyten – så de gick ut i strejk.
– Det är ett gott betyg till lärarna här att de faktiskt saknas, säger läraren Charlotte Wanstadius.

Eleverna i klass 9 på Bjärnums skola i Hässleholm fick nog av den senaste tidens ständiga byten av lärare som varit på skolan. På måndagsmorgonen valde samtliga elever i årskursen att visa sitt missnöje genom att strejka utanför huvudentrén.

– Vi har flera lärare som är sjukskrivna och har fått opassande vikarier och också outbildade lärare. Vi såg ingen annan utväg än att göra så här för att få de ansvariga att verkligen lyssna till vår oro. Det känns som om vi inte tas på allvar. Nu är vi oroliga för våra slutbetyg, säger Jasmin Al Aqer, ordförande i elevrådet, till tidningen Norra Skåne.

Eleverna hävdar bland annat att de har haft väldigt unga vikarier som inte visste vad de skulle göra och till exempel har en vikarie låtit dem kolla på Netflix, bara de inte störde någon annan.

Biträdande rektorn Christel Jansson förstår elevernas frustration kring den senaste tidens lärarbyten.

– Just nu har vi tre ordinarie lärare som är sjukskrivna. Vi har tagit in vikarier, pensionerade lärare och andra timanställda. Nu har vi också ordnat det så att ordinarie lärare för årskurs åtta hjälper till att lösa situationen tillfälligt. Det är besvärligt just nu, men vi söker allt vi kan efter långsiktiga lösningar och jag tror också att det ska lösa sig inom de närmaste veckorna, säger hon.

Charlotte Wanstadius, lärare och skyddsombud för Lärarnas Riksförbund på skolan, tycker att hela strejksituationen är något överdriven.  

– Det har blivit lite grann en höna av en fjäder. Precis efter att strejken genomfördes så har skolledningen faktiskt presenterat bra lösningar som respons på de här sjukskrivningarna. Två pensionerade lärare kommer att komma tillbaka till skolan och en duktig vikare som är uppskattad på skolan, samt en viss omdirigering av befintlig personal. Det är bra lösningar tycker jag, och jag tror eleverna också kan se det, säger Charlotte Wanstadius.

– Det är svårt att få tag på bra vikarier, och omöjligt att få tag på någon behörig lärare. Det är en knepig situation. Många vikarier är väldigt unga och oerfarna.

Skolans rektor har kallat in till ett möte för både föräldrar och elever nästa vecka för att diskutera vidare frågan.

Det har ju ändå blivit ringar på vattnet?

– Jo, det är klart. Vi måste ju lyssna på det här. Skolledningen har verkligen tagit det på allvar. Sedan att eleverna inte utför strejken ”som man bör genomföra” är väl inte optimalt.  Skolan hade ett möte både med elevrådet och elevskyddsombuden på måndag morgon. Då kom det inte upp någonting om någon strejk. Så det här kom verkligen från ingenstans, säger Charlotte Wanstadius.

– Men det kommer vi att prata om på lektionerna senare för att de ska lära sig hur en strejk går till. Det här var en väldigt vild strejk och man kunde ha förväntat sig att de skulle säga någonting till ledningen.

Vad tycker du om att eleverna strejkade?

– Jag tycker det är bra, och vi vill ju att de ska uttrycka sin mening. Vi förringar absolut inte det här. Men de kunde ha gjort det på ett annat sätt.

Hur är det för dig och de andra behöriga lärarna på skolan i och med alla sjukskrivningar?

– Det är tufft. Men det känns ändå som att det är under kontroll, vi har försökt avlasta varandra. Det är alltid ett problem med långsiktig planering när de är långtidssjukskrivna, och överlämningen till vikarien. Men vi hjälps åt och försöker få det att fungera, vi kommer ro det i land. Men det är för många sjukskrivningar i läraryrket, säger hon och tillägger:

– Eleverna ska inte vara oroliga över sina slutbetyg. Jag tycker att vi har hittat bra lösningar. Det är ett gott betyg till lärarna här att de faktiskt saknas. Eleverna ser skillnad på när det kommer folk som inte är behöriga och har koll, och att de värdesätter legitimerade lärare och att de vill lära sig.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm