syv_debatt

David Spak är studie- och yrkesvägledare i Stockholms stad.

| Foto: Daniel Kornedal
Replik

”Jag är inte orsaken till att tjejer väljer bort byggbranschen”

Replik. Mitt jobb är inte att leverera någon lösning för Byggnads rekryteringsproblem. Mitt jobb är att tillgodose mina elevers behov av vägledning och förse dem med verktyg för att de ska kunna göra väl underbyggda val inför framtida studier och arbetsliv, skriver studie- och yrkesvägledaren David Spak.

I söndags satt jag som vanligt och skrollade igenom mitt nyhetsflöde. Jag hade precis tagit en klunk av mitt nybryggda kaffe när debattartikeln, skriven av fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm, dök upp i flödet. Jag satte kaffet i vrångstrupen. ”Glöm inte att föreslå bygg för tjejerna!” löd rubriken. Det verkar som att du har missförstått studie- och yrkesvägledarens funktion. För det första, vi är studie- och yrkesvägledare, inte syokonsulenter, som du titulerar oss i din artikel. Syokonsulent är en titel som fasades ut för över 20 år sedan. För det andra arbetar inte vi med att föreslå utbildningar eller yrkesbranscher. 

Du skriver, ”Vi tror att anledningen till att inte ännu fler tjejer söker är att det finns en missuppfattning om att kvinnor inte passar i byggbranschen. Det är helt fel”. Här tror jag att du och byggbranschen har missat något väsentligt. Jag tycker det är fel att prata om, i det här fallet, tjejer som en homogen grupp, vilket du gör, Johan. Dessutom är det så otroligt mycket mer som ligger bakom en valprocess än en missuppfattning. Några saker som kan vara avgörande i valprocessen är intressen, egenskaper, färdigheter, önskemål och värderingar samt vilka verktyg man som elev har för att kunna göra välgrundade framtidsval.

Jag som studie- och yrkesvägledare ska tillhandahålla verktygen för att mina elever ska kunna göra ett välgrundat val. Det är jag som studie- och yrkesvägledare, som tillsammans med mina eminenta kollegor i skolan, rustar eleverna inför framtida studier och yrkesliv, men mitt jobb är inte att föreslå varken yrkesbranscher eller gymnasieprogram för mina elever. Med det sagt tror jag alltså att en kvalitativ och tillgänglig studie- och yrkesvägledning i grundskolan är helt avgörande för att både han, hon och hen, ska kunna göra väl underbyggda val av studier och arbetsliv. Kanske ska vi börja med att erbjuda Sveriges alla elever en studie- och yrkesvägledning av hög kvalité? Vad säger du?

Det du säger, visserligen bara lite sådär i förbifarten, att det kan vara lite grabbigt ute på landets byggen. Det anser jag är ett internt problem och de enda som kan komma till rätsida med det problemet, det är just byggbranschen. Jag föreslår varken yrkesbranscher eller utbildningar för mina elever om de inte själva rycker åt det hållet, men jag föreslår att du och byggbranschen tittar in i er egen verksamhet innan ni börjar tycka och tänka vad vi studie- och yrkesvägledare bör göra, för jag är helt övertygad om att det inte är jag som studie- och yrkesvägledare, eller mina kollegor, som är orsaken till att många tjejer väljer bort byggbranschen.

Som studie- och yrkesvägledare sitter jag inte på någon lösning för byggbranschen och det är heller inte mitt jobb att leverera någon lösning för era rekryteringsproblem. Mitt jobb är att tillgodose mina elevers behov av vägledning och förse dem med verktyg för att de ska kunna göra väl underbyggda val inför framtida studier och arbetsliv.

David Spak, studie- och yrkesvägledare

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm