klassrum_tomt
Arbetsmiljö

Lärarna i kläm när Täby sparar på skolan

Täby kommun gör miljonbesparingar på skolan och nu varnar facket för att lärarnas arbetssituation inte är hållbar.
– Många har slutat som en konsekvens av det här. Politikerna måste höja skolpengen, säger Lasse Gottfriedz på Lärarnas riksförbund.

Täbys kommunala grundskolor förväntas gå med 10 miljoner i förlust. När de pengarna ska sparas in påverkar det lärarna.

– Det finns ju två sätt att spara pengar på skolan: större klasser och mer undervisning. Så lärarna får undervisa mer, vikariera för varandra utan ersättning, och undervisa större grupper. Det är många som har slutat som en konsekvens, säger Lasse Gottfriedz, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Täby.

Vikarier tas inte in förrns en lärare varit sjuk i tre dagar. Fram till dess förväntas andra lärare täcka upp för varandra. Lärarna ombeds även dra in på saker som sudd och pennor.

Lasse Gottfriedz, LR
Lasse Gottfriedz, LR

– Sådana småsaker har ju ingen effekt. Vi har inget formellt inköpsstopp, men de facto råder det ett sådant.

Dessutom har lärare fått signalen att de ska sänka sina ambitioner, som ett sätt att hinna med.

– Vi ska ju ha höga ambitioner. Hela grejen med läraryrket är ju att ha höga ambitioner och lyckas med det, det ska man väl inte ta ifrån folk, säger Lasse Gottfriedz.

Camilla Ifvarsson (L) är ordförande i Barn- och grundskolenämnden, och hon håller med om att lärare ska sikta högt.

Camilla Ifvarsson (L)
Camilla Ifvarsson (L)

– Det är klart att vi inte ska säga till lärare att sänka sina ambitioner. Jag vet inte vem som sagt så men jag hoppas att det inte är någon politiker har uttalat det, säger hon.

Hon pekar på ökande kostnader för lärarlöner som orsaken till den svåra ekonomiska situationen för Täbys kommunala grundskolor.

– Det här underskottet kom ganska hastigt, i och med uteblivet statsbidrag och att lönerna på lärare och förskollärare har ökat ganska kraftigt. Förra året höjde vi skolpengen med 2,8 procent. Det är mer än vi höjt tidigare, men uppenbart inte i paritet med personalkostnaderna. Nu håller vi på med en politisk förhandling inför nästa år. Just nu kan vi inte säga någonting om var den landar.

Vi ska ha bra skolor i Täby

Stadsbidraget hon refererar till är ett bidrag som Täby fick under 2016 för att anställa lågstadielärare, men som 2017 istället gick till kommuner med sämre ekonomiska förutsättningar.

Är det hållbart att inte skjuta till mer pengar när kostnaderna stiger?

– Det är klart att det inte är hållbart om kommunala verksamheter inte kan bedrivas som tidigare. Det är jätteviktigt att vi tar de här signalarena på allvar, att man upplever det såhär på skolorna. Vårt mål är ju att vi ska ha bra skolor i Täby.

Lasse Gottfriedz förstår att de ökande kostnaderna för lärarlöner sätter press på kommunen, men han tycker inte att det ska vara upp till lärarna att lösa problemet.

Det är ett systemfel

– Man kan se över alla sysslor som lärare utför, om de verkligen är nödvändiga. Att spara på administrativa kostnader skulle kanske gå men det ger nog ganska lite effekt. Jag tror inte att man kan hitta något att spara pengar på förutom att lägga på mer undervisning på lärarna, och det vill vi ju inte, säger han.

I slutändan, menar han, finns det ingen annan lösning än att betala vad det faktiskt kostar att bedriva skolverksamhet.

– Skolpengen i Täby är väldigt låg jämfört med liknande kommuner i Stockholms närområde, och av 13 rektorsområden i kommunen går tio back. Om jag vore ekonomisk ansvarig skulle jag säga att det är ett systemfel. Man kan inte optimera skolan hur mycket som helst, säger Lasse Gottfriedz.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm