vfu_jenni

Lärarstudenten Jenni Holm Nilsson pluggar på Södertörns Högskola för att bli gymnasielärare.

VFU

Lärarstudenter fick fel praktikplats: ”Inte ovanligt”

Lärarstudenten Jenni Holm Nilsson har inte fått en enda minut VFU på en gymnasieskola – trots löftet i utbildningsplanen. Hon är långt ifrån ensam. 
– Jag känner mig stressad och besviken. Det är ju viktigt att lärarutbildningarna håller vad de utlovar, säger hon.

Jenni Holm Nilsson, 28, pluggar på Södertörns Högskola för att bli gymnasielärare. Efter tre utbildningsår hade hon sett fram emot att få gå ut på praktik under vårterminen och göra sin verksamhetsförlagd utbildning (VFU) på en gymnasieskola. Men så blev inte fallet. 

När det var VFU-dags fick Jenni Holm Nilsson det sena beskedet att hon i stället skulle få ha sin praktik – på ett komvux. Trots löftet om 30 högskolepoäng i utbildningsplanen har hon hittills inte fått enda minut VFU på en gymnasieskola. 

– Jag trodde på riktigt att det var ett skämt när jag fick reda på det. Det är så frustrerande. När jag till slut fick min VFU-plats så låg skolan dessutom väldigt långt bort, det var över 90 minuters enkel resväg. Då blir man ju besviken, säger Jenni Holm Nilsson.

Hur många i klassen har drabbats av samma situation som du?

– Det är en klar majoritet, det vill säga över hälften av mina klasskompisar. Vi har haft två praktikperioder hittills och det är väldigt få som har haft båda på en gymnasieskola. Det finns klasskamrater som har varit på högstadiet och mellanstadiet också, i stället för gymnasiet som vi är utlovade, säger hon.

Jenni Holm Nilsson anmälde Södertörn till Universitetskanslersämbetet (UKÄ), som ifrågasatt hanterandet av praktikplatserna. Södertörn har erkänt brister, men de har inte bett om ursäkt till studenterna. 

Anders J Persson är akademisk ledare för lärarutbildningen vid Södertörns högskola och han tycker att det som har inträffat är olyckligt.

– Det finns en motstridighet i utbildningsplanen och där har vi åtgärdat nu med anledning av den kritik som vi fick från UKÄ. Vi har korrigerat utbildningsplanen där det nu står att man även kan göra VFU i 7–9. Men vi har säkerställt att den här kullen verkligen hamnar på gymnasiet under sin sista VFU, säger Anders J Persson och tillägger: 

– Det är väldigt vanligt generellt att den här blandningen sker och det handlar ju om tillgången på VFU-platser och inom vissa ämnen har vi haft svårt att få fram platser. Det är ett gemensamt ansvar tillsammans med kommunerna. Vi beklagar naturligtvis det hela och det är olyckligt att det blev på det sättet att studenterna hamnade i kläm. 

Jenni Holm Nilsson tycker att Södertörns hantering av studenternas VFU har varit under all kritik. 

– De har inte tagit ansvar över huvud taget. Jag anmälde skolan till UKÄ och Södertörns svar på mitt klagomål var att det var en olycklig formulering i utbildningsplanen. De har inte kontaktat mig eller någon av de berörda studenterna och bett om ursäkt. De har lagt locket på, säger hon.

– Det är ju viktigt att lärarutbildningarna håller vad de utlovar och att studenterna får praktik inom det stadie de utbildar sig. VFU:n är så otroligt viktig för oss studenter. Det ger oss en förankring i verksamheten och en praktisk kunskap som vi nu inte får, vi har så pass lite VFU redan som det är under mina fem år. 

Jenni Holm Nilsson menar att det här såklart kommer att drabba henne mycket i att kunna bli den lärare jag vill bli när jag är klar. 

– Jag känner mig stressad och besviken. Det här är ju mitt drömjobb och jag vill komma ut efter utbildningen är klar och känna att jag är förberedd och jag har fått samma möjligheter som alla andra. Det är ju en trygghet som jag nu går miste om. För min del är en stor del av min VFU förlorad redan.

Stäng ner utbildningar som inte sköter sig.

LR Studs ordförande Mimmi Rönnqvist känner väl till problemen med VFU som finns runt om i landet.

– Det här är inte ovanligt. Det är konstigt att man får fortsätta bedriva utbildningen när sådant här sker. Man måste kunna ge den utbildningen man lovar och som lärarstudent måste man få ha praktiken på rätt plats. Stäng ner utbildningar som inte sköter sig, säger hon.

Det är inte jättevanligt att man inte får VFU, däremot är det tyvärr väldigt vanligt att man får VFU som är i fel årskurs och även väldigt långt bort, menar Mimmi Rönnqvist.

– Dessutom får man reda på vilken skola man ska vara på väldigt sent. Det är inte tacksamt alls och under all kritik. Som lärarstudent vill man ju göra ett sådant bra jobb som möjligt, men det går ju inte om det fortsätter så här.

Hur ska ni arbeta inom LR Stud för att VFU:n ska bli bättre i framtiden? 

– Vi har drivit frågan jättelänge redan. Men det handlar väldigt mycket om lärosätenas kommunikation med skolhuvudmännen. Man måste våga investera i lärarstudenterna mer, för det går inte som det är nu. Vi ska fortsätta synliggöra de här bristerna och förhoppningsvis leder det till fler diskussioner, säger Mimmi Rönnqvist.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm