klass8f

Klass 8F på Östra grundskolan kammade hem Surfa Lugnt-priset

Vinstglädje

Så blev klassen vinnare av Surfa Lugnt-priset

Efter att klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge skrivit en debattartikel i DN och mötts av otrevliga kommentarer på bland annat Twitter, beslöt sig läraren Maria Wiman för att tillsammans med sin klass göra något åt saken.

Belöningen: Första pris i tävlingen ”Surfa lugnt”.

Om Surfa Lugnt-priset
  • Priset tilldelas den organisation eller person som bäst främjat kommunikation mellan unga och vuxna på nätet.
  • Priset delades ut för sjunde året i rad. 
  • Prissumman är 25 000 kronor. 

Motiveringen till vinnarna:

”Klass 8F på Östra grundskolan i Huddinge debattera inte bara i klassrummet, utan i krönikor och med politiker på högsta ort, för att vuxna ska förstå att dålig ton på nätet inte bara är ett ungdomsproblem. Genom att våga ta fighten mot näthat inspirerar de jämnåriga, lärare, föräldrar, politiker och allmänheten till reflektion och dialog kring hur vi alla bidrar till en trygg nättillvaro”.

Surfa Lugnt-priset tilldelas den organisation eller person som på något sätt utmärkt sig och jobbat för en bättre kommunikation mellan unga och vuxna på nätet. I år gick utmärkelsen till en skolklass på Östra grundskolan i Huddinge.

Maria Wiman engagerade sina elever i klass 8F att börja ett arbete för att få vuxna att förstå att även de bär ansvar för sitt beteende på nätet och att det inte bara är ett ungdomsproblem. Ett arbete som kom att resultera i vinsten av Surfa Lugnt-priset 2018.

– Det finns en uppsjö med information för hur man ska bete sig på internet för ungdomar, men ingenting som riktar sig till hur vuxna ska bete sig. Det tyckte jag var märkligt och såg att något behövde göras. Då föddes idén om att börja med projektet, säger Maria Wiman.

Förutom att få en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter har klassen även fått besök av utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och fått honom att engagera sig i frågan om näthat.

I och med att Maria Wiman är lärare i svenska och SO såg hon möjligheterna och relevansen till att göra arbetet med hjälp av det material som finns i läroplanen. Nu har klassen gemensamt gjort ett förarbete och lagt en grund för en blivande broschyr.

– Eleverna har gjort enkätundersökningar om hur utbrett näthat är bland vuxna, gjort analyser, samlat in fakta och intervjuat personer. Den slutgiltiga produkten kommer vara i form av en broschyr som riktar sig till vuxna och ger information och tips kring vad vuxna bör tänka på när de surfar på nätet, säger Maria Wiman.

Hon berättar att den här typen av utmärkelser betyder väldigt mycket av flera olika anledningar.

– Det var ju förstås jättekul att vinna. Jag och mina elever är fortfarande i ett slags lyckorus. Vi blev överraskade över att vi ens blev nominerade. Att vi sen gick och vann allting känns helt ofattbart, framför allt med tanke på hur bra de andra nominerade initiativen är. Det här är en bekräftelse på att vi har gjort någonting som betyder något på riktigt och motiverar oss att fortsätta i samma riktning, säger Maria Wiman.

Vad ska ni göra för prispengarna? 

– Mycket bra fråga! Vi ska lägga lite pengar på att trycka broschyren men resten har vi inte riktigt bestämt än. Kul ska vi ha i alla fall, säger Maria Wiman

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm