Corona

F ö r många blev sjuka – då fick eleverna vara i skolan igen

Eskilstuna

”Lärar- och elevfrånvaron i Eskilstuna påminner allt mer om första vågen av covid-19 och verksamheten är svår att hålla i gång”, säger LR:s biträdande föreningsombud Gunilla Skogsmo om smittläget i Eskilstuna.

| Foto: Martin Stenmark

När smittspridningen ökade dramatiskt på en vecka tvingades Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo ändra rekommendationerna. Fler elever fick vara i skolan igen.
– Lärar- och elevfrånvaron i Eskilstuna påminner allt mer om första vågen av covid-19 och verksamheten är svår att hålla i gång, säger LR:s biträdande föreningsombud Gunilla Skogsmo.

Under eftermiddagen satt Gunilla Skogsmo i ett möte där bland andra Hans Ringström, grundskolans chef, medverkade. Han skildrade ett mycket bekymmersamt läge där barn- och utbildningsförvaltningen under måndagen gick upp i stabsläge på grund av hög personalfrånvaro; 23 procent. Det handlar om skolpersonal som antingen är sjuka, sitter i karantän eller vabbar.

Redan då vårterminen inleddes kom smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo med en ny rekommendation.

Vid två konstaterade covidfall bland eleverna ska en hel skolklass skickas hem och stanna hemma i fem dagar.

LR:s biträdande föreningsombud Gunilla Skogsmo.

Det fick dock konsekvensen att en hög andel elever gick miste om undervisning och Mäkitalo ändrade sin rekommendation.

– Man kan inte alltid ha rätt i alla lägen. Men det är en fruktansvärd smittspridning i samhället och jag förväntade mig inte att det skulle bli så många skolor som skulle bli drabbade och uppfylla kriterierna, då måste jag backa, säger han till SVT.

Den nya rekommendationen gäller från måndagen och föreskriver att elever ska stanna hemma i fem dagar om det är fler än tre konstaterade covidfall i klassen.

LR:s Gunilla Skogsmo lovordar Mäkitalos nya direktiv.

– Vi vill inte att folk ska bli sjuka så klart, men det blev ganska många klasser som skickades hem tidigare. Som jag förstått handlar det mest om att de yngre barnen blir sjuka nu, från förskole- upp till femte klass.

– Vad som är omvälvande är att så många i personalen också är borta. Jag tycker personligen att det hade varit bättre om vi högstadie- och gymnasielärare hade kunnat vara hemma ett par veckor och jobba på distans. Men problemet nu är att det är så många små barn sjuka, yngre elever klarar inte distansundervisning.

På måndagen gapade tio klassrum i grundskolans lägre stadier, och en på högstadiet, tomma. Läraren Linn Johansson på Hällby skola, där en skolklass skickats hem, säger till SVT att det ställer till det i planeringen:

– Men vi lärare är alltid flexibla så att vi ändrar och styr om och planerar om för att sedan kunna arbeta med det vi hade tänkt senare under terminen.

Skolans rektor Anna Östling utlovar att eleverna kommer att kompenseras för förlorad undervisningstid med sina lärare.

– Det är bra men jag tänker att det handlar om lärarkårens arbetstid också. Det finns redan lovskola och man kanske kan lägga in strötider kommande veckor, men det är inte helt enkelt att säga att eleverna ska få igen undervisningstiden.

– Så länge eleverna kan arbeta på egen hand är det inga större problem men jag tror att yngre elever har betydligt större behov av tid med sina lärare, säger Gunilla Skogsmo.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm