Covid-19

Lärarna om smittorisken vid skolstart: ”Vi måste skyddas”

lärare covid

Sten Hagberg, huvudskyddsombud för LR i Varberg, Lars Santelius, huvudskyddsombud Lärarnas Riksförbund Stockholm, och Ingrid Pihl, föreningsombud för LR i Piteå, är bekymrade över smittorisken inför skolstarten.

Med en och en halv vecka kvar av julledigheten sprids coronaviruset snabbare än på länge, men Folkhälsomyndigheten ser inget behov av nya åtgärder i skolan. Runt om i landet väntar lärare på besked hur den stundande vårterminen ska inledas på ett säkert sätt.
– Man lägger ett stort ansvar på lokala skolledare, säger Lars Santelius på LR.

Ett antal skolor runt om i landet gav klasser ledigt eller tidigarelade hela julavslutningen då smittspridningen fick ny fart i och med delta- och omikronvariaterna av coronaviruset i december. I Norge uppmanas nu alla elever att testa sig innan de kommer tillbaka till klassrummet efter lovet men i Sverige finns ännu så länge inga nya rekommendationer för skolan.

Lars Santelius

– Man kan förstå att arbetsgivarna som alla andra väntar på besked från myndigheterna. Men om det som gäller nu ligger kvar och det är närundervisning som gäller när skolan startar så lägger det ett stort ansvar på lokala skolledare. De behöver se över sina riskanalyser och omsätta dem i praktiken för att minska smittspridning så mycket som möjligt, säger Lars Santelius, huvudskyddsombud Lärarnas Riksförbund Stockholm.

Inte minst gäller det vid terminsstarten, menar han. Tidigare under pandemin har vissa skolor drabbats av högre smittspridning just i samband med terminsstarten då elever och personal möts igen efter att ha träffat släkt och vänner under ledigheten.

– Många skolor startar terminerna med studiedagar. Det bör då ske på distans eller i stora salar där man kan undvika trängsel. Man kan även se över vilka ändringar som kan göras i elevernas scheman så att man inte skapar tidpunkter under skoldagen där elever blandas mer än nödvändigt. Att hålla avstånd är ett av de få motvapen vi har, säger han.

Ingrid Pihl är föreningsombud för LR i Piteå och ämneslärare i klass 7–9. Hon blev själv sjuk i covid-19 efter misstänkt smittspridning på skolan under 2021.

– Upp emot 70 procent av personalen på skolan fick corona inom ett års tid. Så det är klart att smittan ska tas på allvar, säger hon.

Även hon säger att det är viktigt att arbetsgivarna ser över alla möjligheter att minska smittspridning när skolan början om en dryg vecka. Inte minst behöver man hitta individuella lösningar för de som känner störst oro, menar hon.

Ingrid Pihl

­– Utöver det självklara att ha tillgång till visir eller munskydd samt att få arbeta hemifrån och ha konferenser via teams i så stor utsträckning som möjligt så är det ju deras ansvar. Vi vet hur verkligheten ser ut, att hålla avstånd går inte. Strax innan jullovet återinförde vi åtgärder som vi använt tidigare under pandemin, som att separera hög- och mellanstadiet i matsalen och påminna om handtvätt och sådant. Men det svårt att förändra hur det fungerar i klassrummet, säger hon och fortsätter:

– Det är nog inte så många som tycker att man ska stänga skolorna. Visst kan man använda distansundervisning för vissa grupper under vissa förutsättningar men det är ju svårt i grundskolan. Och vi vet att det inte är bra för våra svagaste elever.

Att be eleverna testa sig som man gör i Norge tycker hon låter som en bra idé, samtidigt som det bara är en kortsiktig åtgärd.

– Det är en tillfällig lösning för därefter fortsätter ju livet och skolan som vanligt ändå. Man kanske inte räddar mer än uppstarten men möjligen kan det vara ett sätt att minska de utbrott som förekommit vid tidigare terminsstarter.

Sten Hagberg är huvudskyddsombud för LR i Varberg, och han är bekymrad över smittotalen som går åt fel håll.

– Vecka 51 låg betydligt högre än vecka 50. Med tanke på att barn under tolv år är ovaccinerade känns det oroligt. Det handlar om att tillämpa alla försiktighetsåtgärder lika strikt som för ett år sedan, säger han.

Under ledigheten har han inte fått några indikationer om hur lärarna uppfattar utvecklingen med stigande smittotal, men en allmän oro finns i yrkesgruppen.

Sten Hagberg

– Oron att man utsätts för större risker än den genomsnittliga arbetstagaren finns där. Sedan har vi ett pågående ärende med Arbetsmiljöverket som fortfarande inte avslutats. I december hade jag fortfarande synpunkter på två skolor som har lokaler med fler elever är vad lokalerna är avsedda för.

Har arbetsgivaren uppfyllt det ni menar behövs inför skolstarten?

– Kommunen har gjort det Arbetsmiljöverket sagt att man ska göra. Inte minst att man förbättrat ventilationen. Myndigheten påpekade vidare att det ska anslås hur många personer som får vistas i en lokal, det har uppfyllts. Skulle det inte gå att uppnå ett begränsat antal personer i en viss lokal ska alla använda munskydd.

Han hoppas att lärarna ska slippa ägna sig åt distansundervisning i vår, men är öppen för att det i värsta fall kan krävas.

– Alla lärare vill undervisa på plats så jag skulle gärna se att man hade mer förebyggande åtgärder som exempelvis gurgeltester som jag vet används i Västra Götaland och Stockholm. Då kan man få en ögonblicksbild av hur det ser ut. Tillämpar huvudmannen tillräckliga försiktighetsåtgärder finns chansen att undvika distansundervisning. Men ser vi att det här sticker i väg i början av terminen då menar jag att man får vara beredd på att övergå till distansundervisning igen, säger Sten Hagberg.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm