Obehöriga

Listan: Sex av tio kommuner annonserar inte alls efter behöriga lärare

HR-direktören: "Viktigt att rekrytera lärare med rätt personlig kompetens"

lektion teknik

Skolvärldens genomgång av annonserna på Arbetsförmedlingens platsbank måndagen 6 september visade att 60 procent av Sveriges kommuner inte hade någon annons överhuvudtaget om att de sökte grundskollärare för heltidsanställning.

| Foto: Shutterstock

60 procent av Sveriges kommuner annonserar inte efter behöriga och legitimerade grundskollärare trots att det på flera av deras lärartjänster arbetar obehörig personal.
Det visar Skolvärldens genomgång av annonserna i Arbetsförmedlingens platsbank.

Enligt Skolverkets statistik råder det brist på behöriga lärare i princip alla kommuner.  Läsåret 2020/21 – som är det senaste som det finns statistik för – kunde ingen kommunal huvudman stoltsera med att samtliga lärare i deras grundskolor var legitimerade och behöriga i minst ett av de ämnen som de undervisade i. Behörighetslistan toppades av Vännäs utanför Umeå med en behörighet på 90,2 procent (omräknat till heltidstjänster). Sämst var Jokkmokk, Högsby och Ragunda med en behörighet på under 50 procent.

Mycket talar för att situationen ser ungefär likadan ut idag.

Trots att det på många lärartjänster saknas behöriga lärare är det vanligt att skolans huvudmän – kommunala såväl som privata – inte fortsätter att aktivt söker efter legitimerad och behörig personal efter att terminen har startat.

– Det tar så oerhört mycket tid att rekrytera, säger en rektor till Skolvärlden. En annan menar att det inte är bra för skolans image att för ofta annonsera efter behörig personal.

– Det är ungefär som när man ska sälja ett hus. Man ska inte låta annonsen ligga ute hur länge som helst. Det ger lite känslan av desperation.

Enligt Skolvärlden genomgång var det den 6 september i år, alltså några veckor in på terminen, 174 av Sveriges kommunala huvudmän som inte hade en enda annons i Arbetsförmedlingens platsbank om att de sökte efter grundskollärare på heltid för tillsvidareanställning.

Det vill säga 60 procent av kommunerna.

De kommunala huvudmän som trots allt annonserade gjorde det ofta i mycket blygsam omfattning. Stockholms stad med 975 000 invånare annonserade till exempel efter elva nya grundskollärare och Helsingborg med 148 000 invånare efter tre.

”…viktigt att rekrytera lärare med rätt personlig kompetens”

Mölndal stad är en av de kommuner som inte annonserar efter behöriga lärare trots att det finns tjänster som är tillsatta med obehörig personal. Kommunens HR-direktör Maria Stenman förklarar det med att tjänsterna inte utlyses på nytt när terminen har påbörjats.

– De flesta tjänster inför hösten annonseras innan sommaren eller direkt efter terminsstart.  Vi strävar efter att ha behöriga lärare på alla tjänster men i vissa ämnen och ämneskombinationer är det svårare. Det är förutom rätt behörighet också viktigt att rekrytera lärare med rätt personlig kompetens, att de är duktiga pedagoger, säger hon.

Sigtuna är en annan av kommunerna i listan och Kommunens HR-chef Joakim Råberg förklarar det med att man enbart annonserar ut tjänster i samband med att befintlig personal – behörig eller ej – försvinner från skolan, i samband med att en tidsbegränsad tjänst löper ut eller vid uppsägningar.

– Det vi gör inför varje år är att vi annonserar i april, maj och juni, och så gör vi alla de tillsättningar vi kan till och med juni, ibland sker det något under sommaren. De behöriga vi får tag på anställer vi förstås och övriga anställer vi enligt skollagen antingen en termin i taget eller ett år i taget. Sedan annonserar vi igen inför nästa terminsstart, säger han.

Kommunen har cirka 75 procent behöriga lärare i snitt, med variationer beroende på ämne. Enligt Joakim Råberg pågår ett aktivt arbete med bland annat arbetsmiljöfrågor och chefsutbildningar för att öka kommunens attraktivitet som arbetsgivare, men han menar att det är svårt att sticka ut när i princip alla kommuner befinner sig i samma sits och jobbar mot samma mål.

– Vi konkurrerar ju både med Stockholms län och Uppsala. Vi är 26 kommuner som ska vara attraktiva för den grupp som finns på arbetsmarknaden. Det leder knappast någon vart att en kommun sticker i väg på något område, och sedan måste alla andra följa efter. Alla kommuner önskar ju ha behöriga lärare och för vissa kompetenser finns det för få personer helt enkelt, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm