niwhede2

Catarina Niwhede är kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad.

Nedskärningar

Malmö sparar 50 miljoner på skolan – prioriterar obehöriga lärare

Malmö stad sparar på skolan och legitimerade lärare flyttas till vikariat medan obehöriga jobbar kvar.
– Malmö stad har inte råd att bli av med behörig personal, säger LR:s Catharina Niwhede.

Som en del i Malmö stads sparpaket ska man dra ner 50 miljoner kronor på grundskolan. Alla fackliga organisationer har sagt nej till budgetförslaget som ska röstas den 17 december, rapporterar Sydsvenskan.

– Det är jätteallvarligt, och våra medlemmar är väldigt oroliga för vad som kommer hända med dem. Vi tror att man kommer lägga ännu mer undervisning på lärarna, säger Catarina Niwhede, kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Malmö stad till Skolvärlden.

25 miljoner kronor försvinner enligt Sydsvenskan för att Malmö stad inte har tagit höjd för arbetsgivarorganisationen SKR:s prognos för löneökningar nästa år. Ytterligare 20 miljoner försvinner i förlorade statsbidrag.

– Blir det starka löneglidningar, som vi har haft under några år, så kan det bli bekymmersamt för skolorna, säger skolkommunalrådet Sara Wettergren (L) till Sydsvenskan.

Samtidigt som kommunen skär ner i grundskolan lägger man ner den mottaggningsskola där nyanlända tidigare har fått undervisning. Istället ska den skolan endast kartlägga nyanländas befintliga kunskaper. Nedläggningen är inte direkt kopplad till nedskärningarna, men effekten blir att legitimerade med fast anställning som blir utan arbete får erbjudande om vikariat på andra skolor.

Catharina Niwhede tycker att kommunen istället borde erbjuda dem fasta tjänster på skolor där det idag jobbar obehöriga. Arbetsgivaren å sin sida hänvisar till att det blir bättre kontinuitet om de obehöriga får vara kvar läsåret ut.

Nästa år kommer förmodligen också att vara tufft

– Vi har 350 obehöriga med visstidsanställning i Malmö stad. Vi tycker att arbetsgivaren ska se över vilka tjänster som är visstid och matcha dem mot lärarna som är legitimerade. Har man jobbat 30 år i Malmö stad vill man kunna välja sin tjänst istället för att ta det som Malmö stad råkar ha över för tillfället, säger hon.

Hon befarar att en effekt av det här förfarandet kan bli att legitimerade lärare väljer att söka sig till en annan kommun istället.

– Vi har tidigare haft en hög personalomsättning, men den har stannat av lite. Det är inte svårt att hitta andra jobb som legitimerad lärare, och nu kanske man ser det som mer attraktivt att byta. Andra kommuner betalar ju bättre också. Men Malmö stad har inte råd att bli av med behörig personal. 50 procent av våra elever har inte svenska som modersmål och de behöver undervisning av hög kvalitet, säger Catharina Niwhede.

Varför lyckas ni inte bättre i era förhandlingar?

Vi har inte hunnit än, det här kom precis nu. Sen är det tveksamt om vi vinner en förhandling, risken är att arbetsgivaren kan göra så här. Jag ska titta på vilka möjligheter vi har att driva det.

Skolkommunalrådet Sara Wettergren förstår att de fackliga organisationerna är kritiska, men hon hänvisar till ett svårt ekonomiskt läge.

– Det är förståeligt, tycker jag. Det är en stram budget. Det är naturligtvis så att vi alla vill ge så mycket som möjligt. Men vi har bara en summa pengar. Jag är den första att lägga mer pengar till skolan, om vi har pengarna. Nästa år kommer förmodligen också att vara tufft. Sedan hoppas vi kunna vända krokodilgapet, säger hon till Sydsvenskan.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm