larare
Lärarbrist

Malmö vill anställa obehöriga lärare – i sju år

Obehöriga lärare ska bli ”grundskolepedagoger” och kunna anställas på lång sikt för att mota lärarbristen.

Malmö stad har liksom resten av landet stora problem med rekryteringen av behöriga lärare, samtidigt som antalet invånare i staden ökar kraftigt. De allt fler obehöriga lärare som idag fyller tomrummet får enligt skollagen bara anställas ett år i taget, något som kommunstyret nu vill komma runt.

Sara Wettergren
Sara Wettergren

– Idag har vi många duktiga obehöriga lärare som man inte kan anställa mer än ett år i taget. Vi skulle vilja se att de fortsätter jobba hos oss och att de blir behöriga, säger Sara Wettergren (L), ordförande i grundskolenämnden till Skolvärlden.

Är det här ett sätt att förbättra behörighetsstatistiken?

– Nej verkligen inte. Det handlar inte på något sätt om att förbättra statistik, utan det är ett ärligt försök att försöka få fler behöriga lärare.

Enligt henne ska titeln ”grundskolepedagog” ges till de obehöriga lärare som parallellt med jobbet i klassrummet också jobbar för att skaffa sig lärarbehörighet. Den som efter två år inte inlett några sådana studier ska falla ur systemet och inte få jobba kvar.

Åsa Fahlén, ordförande på Lärarnas Riksförbund (LR), är kraftfullt kritisk till idén.

Åsa Fahlén
Åsa Fahlén | Foto: Jennifer Glans

– Det här kommer underminera legitimationsreformen och riskera läraryrkets status. Det Malmö stad borde göra istället är att försöka bli en mer attraktiv arbetsgivare för behöriga lärare. Det finns saker som lärare faktiskt skriker efter och vill ha. Ta tag i arbetsmiljön ordentligt, sänk undervisningstiden, eller ha en vettig lönestruktur till exempel, säger hon.

Det skulle också kunna få negativa effekter på elevernas undervisning, menar hon.

– Med det här förslaget kan man som elev i praktiken bli undervisad av en icke behörig lärare i sju år. Och namnet ”grundskolepedagog” kan lura föräldrar att tro att det är en riktig lärare som undervisar, säger Åsa Fahlén.

Eftersom det är reglerat i lag vem som får anställas som lärare kan Malmö stad inte själva besluta om införandet av en ny yrkesroll. De ansöker nu därför hos Utbildningsdepartementet om tillstånd.

Förslaget har diskuterats i kommunen i flera år, och varje gång det har kommit upp har LR lokalt protesterat. Nu har förvaltningen till sist valt att gå vidare med en ansökan.

Sara Wettergren på Malmö stad menar att införandet av grundskolepedagoger inte skulle hota behöriga lärare på något sätt.

– Det är självklart så att vi alltid prioriterar behöriga lärare. Det är ju en jättelång process att ge någon behörighet på det sätt vi föreslår här, men i och med att vi inte har behöriga lärare på alla ämnen så tvingas vi ta in obehöriga, säger hon.

Åsa Fahlén på LR har förståelse för att Malmö stad liksom många andra kommuner och fristående huvudmän befinner sig i en svår situation. Men hon varnar för risken att långsiktigt skada lärarprofessionen i en iver att lappa och laga.

– Jag förstår resonemanget, man saknar en massa lärare och behöver göra något. Men det här är desperat. Man måste jobba både på kort och lång sikt, men det man gör på kort sikt får inte underminera det man gör på lång sikt. Det riskerar detta att göra, säger hon.

UPPDATERAD: I en tidigare version av den här texten skrev Skolvärlden att LR har förklarat sig oeniga till förslaget. Det stämmer inte. Ingen formell samverkan har genomförts och facken har inte haft möjlighet att förklara sig oeniga.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm