distansbesked_asa_fahlen

Åsa Fahlén tror inte att gymnasieskolorna kommer att öppnas helt efter torsdagens besked. 

| Foto: Jennifer Glans/Shutterstock
Corona

Efter beskedet: Vaccinering av lärare bör vara nästa steg

Ansvaret vilar tungt på huvudmännen efter beskedet om att kravet på distansundervisning i gymnasiet försvinner. Det anser Lärarnas Riksförbund, som står fast vid att lärarkåren bör stå längre fram i vaccinkön.  
– Det hade ökat trygghet avsevärt, säger ordförande Åsa Fahlén.

På torsdagsmorgonen meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) att Folkhälsomyndighetens rekommendationer om fjärr- och distansundervisning i gymnasieskolan upphör att gälla den 1 april.

– Det kommer nog ses som ett glädjebesked för många gymnasieelever, och det glädjer förstås också mig. Men ingen ska tolka detta som att vi blåser faran över, säger Anna Ekström. 

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, är positiv till att beskedet gör det möjligt att anpassa skolorna efter regionala skillnader i smittspridningen, och att de elever som går sista året på gymnasiet kan prioriteras för att få möjlighet att vara i skolan.

– Jag tycker att det är rimligt att ta regional hänsyn, samtidigt är det jätteviktigt att understryka att det här inte är en signal på att öppna alla skolor igen. 

Beskedet är glädjande för många gymnasieelever, men ställer samtidigt höga krav på ansvarstagande från huvudmännen, säger hon.  

– Har du ett allvarligt smittläge så måste du göra anpassningar. Dagens besked tar inte bort det ansvaret, utan ökar snarare ansvaret. Samtidigt har många redan vittnat om att det inte går att hålla avstånd i klassrummet, och att kompetensen kring hur man behöver förhålla till skolsituationen inte finns överallt. 

Åsa Fahlén tror inte att gymnasieskolorna kommer att öppnas helt efter dagens besked. 

– Skolan har fått ställa om väldigt många gånger. Man hade en plan på hur man ville göra men sedan kom nya besked som gjorde att man tvingades planera om. ­Det är klart att det har ställt till det. Man måste få lite längre framförhållning och kunna anpassa efter hur det ser ut på den enskilda skolan och utifrån det regionala smittläget.

Hon fortsätter:

– Varje skola måste kunna ha möjlighet att förhålla sig till de olika virusvariationer som finns för att se till att det är en trygg och säker arbetsmiljö, både för lärare och elever. Det kan innebära att vissa skolor helt behöver gå över till distans.

I december rapporterade Skolvärlden att Lärarnas Riksförbund vill att lärarkåren får förtur när vaccineringen mot covid-19 inleds i Sverige. Kravet står fortfarande fast, enligt ordförande Åsa Fahlén.

– Efter att personer i riskgrupp och vårdpersonal har vaccinerats så bör nästa skede faktiskt vara att vaccinera lärare. Även om den pågående smittspridningen gör det svårt att öppna skolorna helt, så hade det ökat trygghet avsevärt om de lärare som förväntas vara i klassrummet i alla fall vaccinerades.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm