Vuxenutbildning

Läraren träder fram i tv – avslöjar falska betyg på komvux

läraren

”Jag kände mig pressad att ge för höga betyg”, berättar komvuxläraren Richard Huss för Skolvärlden. I programmet ”Falska betyg” i Kalla Fakta som sänds i TV4 granskas företaget Bergstrands Utbildningar som driver vuxenutbildning på entreprenad.

| Foto: TV4
Kalla Fakta i TV4

Läraren Richard Huss träder ikväll fram i TV4 och avslöjar att han satt falska betyg på komvuxelever hos en privat aktör.
– De sa att skolan inte skulle få betalt för elever som inte blev godkända. Jag kände mig pressad att ge för höga betyg. Det gällde även kurser jag inte kunnat undervisa i, säger han till Skolvärlden.

Skolvärlden har i flera artiklar skrivit om en tuff arbetssituation, om glädjebetyg och fusk inom vuxenutbildningen.

Mer än 40 procent av komvux är utlagd på entreprenad – antingen via upphandling eller auktorisation – och mer än varannan elev i Sverige studerar hos en privat huvudman.

Bergstrands Utbildningar har sedan 2006 utfört uppdrag åt Stockholms stad och det är om deras yrkesinriktade utbildningar som ”Falska Betyg” i Kalla Fakta i TV4 handlar om.

Företaget finns på sju orter i Sverige
  • Bergstrands Utbildningar startade 2006 (då under namnet Yrkesplugget) och ägs av grundarna – vd:n Annelee Bergstrand och Kjell-Ove Moss – och har delat in verksamheten i två aktibeolag (ett för gymnasium och ett för vux).
  • Den sammanlagda omsättningen 2020 låg på 113 miljoner och koncernen gjorde en vinst på 3,5 miljoner. Under åren har företagen samlat på sig en kassa på 37 miljoner kronor.
  • Bergstrands Utbildningar har som mål att expandera de närmaste åren och SFI-utbildningen i Uppsala startade förra året som ett nytt ben i koncernens verksamhet. 2026 är visionen att 20 000 elever ”har landat i viktiga jobb”.
  • I dagsläget finns Bergstrands Utbildningar på sju orter i Sverige:

Stockholm: Huvudkontor, gymnasium, vuxenutbildning, arbetsmarknadsutbildning.

Göteborg: Arbetsmarknadsutbildning.

Uppsala: Gymnasium, vuxenutbildning, SFI.

Örebro: Arbetsmarknadsutbildning.

Växjö: Arbetsmarknadsutbildning.

Oskarshamn: Arbetsmarknadsutbildning.

Sigtuna: Gymnasium, vuxenutbildning.

Du är i egenskap av lärare en av de bärande personerna i det här avslöjandet. Varför träder du fram?

– Precis som jag berättar i programmet hade jag jobbat med trä de senaste 15 åren och när jag fick höra att Bergstrands Utbildningar sökte lärare inom mitt specialområde, så var det en dröm som gick i uppfyllelse. Men inget blev som det var tänkt, säger Richard Huss till Skolvärlden.

”Berättar för elevernas skull”

– Det saknades böcker, jag fick ta ämnen där jag inte hade bakgrundskunskaper och tvingades läsa på i sista stund för att kunna hålla i lektionerna ­– och jag pressades att ge godkänt till elever i ämnen där de inte ens fått någon utbildning. Jag berättar för elevernas skull och för mina lärarkollegors skull. Min dröm har ju ändå redan gått i kras.

Gått i kras?

– Ja, jag var bara provanställd och jag lär få svårt att få något annat lärarjobb. Men det finns så många engagerade elever som investerar såväl tid som studielån för att lära sig ett yrke. Och där finns många duktiga lärare som inte vill något annat än att undervisa på ett bra sätt.

– Min bild är att fler lärare skulle kunna berätta om det här, men att de inte törs. Jag kan på sätt och vis förstå dem. Det är svårt att få bra referenser om man hamnar i onåd och söker jobb hos en annan privat aktör.

Men ni sa till om missförhållandena?

– Att det inte fanns läroböcker och material för byggelever att jobba med tror jag de flesta sa till om, men det här med att sätta för höga betyg och ge godkänt i kurser eleverna inte fått ha. Ja, det ångrar jag verkligen. Där borde jag snarare ha sagt till mer och jag borde ha låtit bli att sätta betygen. Det var fel. Även om jag trodde att det hängde på ekonomin, säger Richard Huss.

”Jag fick ta ämnen där jag inte hade bakgrundskunskaper och tvingades läsa på i sista stund för att kunna hålla i lektionerna”, berättar läraren Richard Huss. Foto. TV4

Bergstrands Utbildning får 86 000 kronor av Stockholm Stad för en godkänd elev, men du kände inte till att företaget får 69 000 kronor för en som blir underkänd?

– Nej, exakt så var det.

Pratades det något om så kallade glädjebetyg?

– Den bild jag har fått är i alla fall att det här blivit ganska vanligt inom vuxenutbildningen i stort. Som jag förstod det är det här något som brett ut sig i samhället de senaste tio åren, säger Richard Huss.

Förtvivlade elever i tårar

Flera elever som träder fram i Kalla Fakta har fått betala ett högt pris. Hur ser du på det?

– Det är förskräckligt. Jag har sett elever som varit så förtvivlade över den här situationen att de gråtit. Det gör mig också bedrövad att veta hur ledningen smutskastat elever som klagat hos Stockholms Stad, säger Richard Huss.

Annelee Bergstrand, vd för Bergstrands Utbildningar. Foto: TV4

Skolvärlden har sökt ägaren och vd:n på Bergstrands Utbildningar, Annelee Bergstrand, för en kommentar. Hon har heller inte velat bli intervjuad av TV4, men skriver ett inlägg under rubriken ”Utbildningskvalitet ska alltid stå i centrum hos Bergstrands” på företagets hemsida.

Hur kändes det för dig att se programmet?

– Det kändes som en befrielse. Det är inget roligt sammanhang att vara med i, men det känns som min plikt att berätta att eleverna som klagat på skolan faktiskt har rätt. Jag hoppas att Stockholms Stad går till botten med det här nu, säger Richard Huss.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm